Lier Rundt

Sykkel, natur og kultur på sitt beste

www.LierRundt.no


AK PÅ LOBBYTUR HOS ULLA

Sykkelrittet Lier Rundt er prentet inn i alle liungers hjerter som en velsmurt, patriotisk og samtidig leken feiring av lierdalen og dets innbyggere. Det nok ikke alle er like klar over er hvor hardt det jobbes i kulissene i forkant av arrangementet. LierRundt.no fikk være med Lier Rundts arrangementskommite på en politisk lobbyreise rundt i bygda.


GULT TIL LIERS FØRSTEDAME:Lier Rundts arrangementskomite vet hvordan de skal holde seg på god fot med makten i hjembygda. En smilende ordfører Ulla Nævestad mottar den gule trøya fra AKs Halvor Mørk (til venstre) og Lars Marius Opsal, som en påskjønnelse for det fine samarbeidet Ulla og hennes kommuneteam har med Lier Rundts arrangementskomite.

Det er med en viss grad av spenning vi møter opp som avtalt på benkene foran kommunehuset i Lierbyen. AK er kjent som en meget dynamisk og sammensveiset gjeng, men etter sigende hadde visstnok ikke diplomaten Steffen Gausemel Backe mulighet til å stille. Mange mener at nettopp han er grunnen til at Halvor Mørk foreløpig har kommet såpass heldig unna Lars Marius Opsals hyppige raserianfall. Heldigvis stiller han opp via telefonkonferanse fra sin treningsleir et eller annet sted i nærheten av Stockholmsområdet.
Fjorårsvinneren Halvor Mørk stiller i sedvanlig sykkelutstyr, mens Lars Marius Opsal for anledningen har tatt på seg findressen.
Det aner oss at vi skal få være med på noe stort.
- Det er et stort puslespill å få på plass et vellykket Lier Rundt, sier Mørk engasjert og fortsetter: - Likevel er det to ting som er helt avgjørende: Vi er nødt til å sikre en god løypetrasé fra pampene i Lier kommune, og vi må hele tiden sørge for at storbonden Martin Sørum er fornøyd og ønsker å holde bankett.


ENGASJERT: - Tro ikke at Lier Rundt arrangerer seg selv. Det er mye jobb som skjer bak kulissene, ikke minst i kommunesalen på Rådhuset, sier Halvor Mørk.

Steffen G. Backe har etter hvert blitt koblet opp og har tydeligvis tatt seg en liten pause fra sitt hemmelige treningsopphold:
- Vi passer oss for å gjøre oss avhengige av noen, men vi legger veldig stor vekt på å være ydmyke i forhold til de som er med på å bidra til at Lier Rundt har blitt det det er i dag, forklarer han rolig inn i den svenske telefonen sin.


LAGINNSATS: - Uten innsatsen fra utallige støttespillere hadde vi ikke klart å holde en akseptabel kvalitet på arrangementet. Ingen nevnt, ingen glemt, sier Steffen Gausemel Backe på telefon fra Sverige. Han blir av folk rundt rittet ofte omtalt som den diplomatiske av de tre arrangørene.
Under tiden på rådhuset må han, via telefoni, opptre både spørrende, kritisk og oppmuntrende overfor sine to medarrangører.


De siste årene har karene vært på en årlig visitt hos Liers ordfører, Ulla Nævestad. Dette for å pleie kontakten med Liers øverste myndighet og diskutere Lier Rundts fortid, nåtid og fremtid.
- Hun er knallhard den dama, utbryter Opsal.
- I seks år har vi kjempet mot byråkratiet der inne, sier han videre mens han peker på rådhuset med en krum finger.
- Noen ganger føler jeg det som at politikerne suger all livskraften ut av meg. Etter fjorårets møte ble jeg sykemeldt pga stress og utmattelse i to uker. Jeg er overbevist om at det er grunnen til at jeg ennå ikke har vunnet den grønne trøya, sier han med skjelvende stemme mens han kikker bort på Mørk.
- Joda jada, svarer Mørk kryptisk uten å forfølge saken nærmere.
- Sikkert er det i alle fall at disse politikerane ikke alltid står like høyt i kurs hos oss i arrangementskommiteen. Det må da være mulig å tette igjen noen hull i en vei når det gjelder sikkerheten til Liers flotteste idrettsutøvere, fortsetter Mørk.


VISJONÆR: - Lier kommune har endelig begynt å få øynene opp for den nyskapningen vi jobber for. Etter mange års hard jobb har vi også fått de til å heve minimumsstandarden på det kommunale veinettet. Det skulle bare mangle, sier AKs Lars Marius Opsal. Som leserne av LierRundt.no godt kjenner til, har forholdet mellom Opsal og Kjeldsen i Teknisk etat ikke alltid vært det beste.

- Faen i helvete, hveser Opsal og mumler noe om Kjeldsen i Teknisk etats evne til terge på seg ærlige sykkelrittarrangører.
Det er i det hele tatt som om Opsal blir stadig mer nervøs og anspent ettersom møtetidspunktet med Nævestad nærmer seg. Han trekker en perm opp fra ICA posen sin og begynner å forklare om et nytt forslag de har til Lier Kommune. Det er en grandios plan for en permanent prologtrase som skal gå gjennom Lierbyen sentrum. Gjennom å demme opp Lierelva like ovenfor Lierbyen, kan det legges en spektakulær sykkelløype i det tørre elveløpet. Lier kommunes nyeste prestisjeprosjekt, Elvestien som er planlagt langs nettopp dette elvestrekket, kan da omgjøres til en prologsti. Ivrige tilskuere vil dermed få orkesterplass til årets begivenhet i Lier. Mørk antyder at han ser på oppdemming av Lierelva som litt i overkant, men blir kjapt avbrutt av en engasjert Opsal.
- Nå må de politikera endelig tørre å gjøre noe skikkelig for Lier!, utbryter han lettere rødmusset, mens han kjæler med nycoflaska som ligger i jakkelomma.
Vi aner visse gnisninger mellom de to velrenommerte krutt-tønnene og tankene går raskt til Gausemel Backe og hans beroligende virkning på de to.
- Rolig nå gutter, er det ikke på tide å stikke bortover nå. Klokken er fem på tre, spraker det fra mobiltelefonen som ligger mellom det to AK-medlemmene som er til stede.


LOBBYISTER PÅ VEG: En gang om året avlegger Arrangementskomiteen ordføreren et besøk. Da gjelder det å ikke komme for sent - Ulla liker ikke å måtte vente på gjestene sine.

Plutselig spretter de to opp fra benkene sine og langer ut oppover mot rådhuset. Rett før vi er fremme skjærer Opsal ut til høyre og stiller seg krokbøyd inne blant noen busker.
- Sånn er det hvert år, forklarer Mørk.
Opsal er ikke fornøyd når han ser at fotografen er på vakt.


NERVØS: Et møte med selveste ordføreren kan gjøre selv den mest selvsikre syklist nervøs. AKs Lars Marius Opsal får et plutselig illebefinnende rett før han skal entre rådhuset, og må en tur i buskene. Halvor Mørk er vant til medarrangørens urolige mage og legger ikke større vekt på den lille insidenten.
- Husk bare å ta en tyggis før vi går inn til Ulla, sier han til kameraten.


Vel inne i rådhuset går Opsal rett på sak idet han får øye på ordføreren og forklarer engasjert om planene, uten trivialiteter. Hun ser meget skeptisk ut og svarer unnvikende at dette ser vanskelig ut å gjennomføre.


SKEPTISK ORDFØRER: Lars Marius Opsal legger fram sine visjonære planer om en permanent prologtrasé gjennom Lierbyen. Ordføreren er langt fra så positiv til planene som Opsal hadde trodd.

Opsal er mildt sagt overrasket, men når Mørk påstår at han regnet med at det var slik det ville gå, ser han rødt.
-Hvor er lojaliteten din?, utbryter han.
-Er den med AK og Liers mange syklister, eller hos knehønene i Lier kommune?


- HVA VAR DET JEG SA: Halvor Mørk blir ikke overrasket over ordførerens avholdne reaksjon, noe som får medarrangør Lars Marius Opsal til å se rødt.

Mørk rygger bakover, og kommer seg så vidt unna en kraftig venstre hook fra Opsal. I det den samme lader nakkemusklene for en saftig springskalle rettet mot Mørks hittil ubesudlede nesegrev skjer det noe uventet. Ordføreren trer inn og viser seg som den store diplomat og politiker hun er.
- Hva om jeg garanterer for veikvaliteten rundt hovedtraseen for uoverskuelig fremtid, karer? Jeg skal ringe til Kjeldsen på Teknisk Etat nå med en gang jeg.


DRAMA I RÅDHUSET: Lars Marius Opsal går i strupen på kollega Halvor Mørk da denne tar ordfører Ullas parti. I noen sekunder føles det som om hele Lier Rundts framtid er i fare.

- SÅ, SÅ, KARER: ... men da viser ordføreren vilke diplomatiske egenskaper hun har. Det redder situasjonen, siden AKs egen diplomat Steffen Gausemel Backe på samme tid befinner seg på ukjent sted i Sverige.

Opsal slipper taket i Mørk og er blid som en lerke igjen. At Kjeldsen får en skyllebøtte av selveste ordføreren er noe han kan like. Han kaster seg leende om halsen til Ulla, og inviterer storhjertet Mørk inn i omfavnelsen.
- Alltid hyggelig å komme på besøk til deg, Ulla, sier han innbydende som bare Opsal kan.


DETTE BLIR BRA!: Ordføreren garanterer veikvaliteten rundt løypa, og stemningen er på topp igjen. Det virker som om Lier Rundt er reddet, både i år og for framtiden.

Etter at Ulla har gått er det en tydelig fornøyd AK-duo som debriefer oss i vestibylen.
-Her bruker jeg et eldgammelt politisk knep, forklarer Opsal.
-Jeg fremlegger noe meget vanskelig og truer med vold for å få henne til å kompensere og strekke seg utover det hun normalt ville gjort. Og nå har vi endelig sikret en forsvarlig løypetrase, avslutter han fornøyd.
- Fy faen, den så jeg ikke komme, sier Mørk og viser med to fingre hvor nærme Opsal var på treffe han på nesa.
- Slapp av, sier Opsal.


OPPDRAG AVSLUTTET: - Det gikk bra, jeg er godt fornøyd med årets ordførersamtale, sier Halvor Mørk (til venstre).
- Enig. Lier Rundt - Kjeldsen i Teknisk etat 1-0, sier Lars Marius Opsal.


En liten stund senere banker vi på døra hjemme hos storbonden Martin Sørum. Han pleier å åpne hus og gard som Lier Rundts start og målområde i tillegg til bankett senere på kvelden.
-Hallo karer. Paien er snart klar, sier Martin og viser oss inn i hovedhuset.
De tre virker meget komfortable med hverandre og det er ingenting som tyder på at vi vil oppleve den samme dramatikken som på rådhuset.
Mens vi spiser diskuteres det ivrig hvordan Martin på en mest mulig effektiv måte kan kvitte seg med de plagsomme fævvlane som ødelegger for høstens avling.
-2008 blir uansett et bra år for Lier Grønt, sier han tvetydig.
Storbonden sponser som kjent et av rittets aller mest profilerte lag i tilegg til å drive en storbondebedrift ved samme navn. Etter litt mer prat om mulig overnattingstur med nok av passende type proviant i sekken spør Mørk:
-Kan vi holde ritt og bankett her i år også, Martin?
-Ja det er greit, svarer storbonden.EKTE BONDEKOST: - Jada, det er klart jeg kan være vert for banketten i år også.
Martin Sørum (til høyre) tar Halvor Mørk i hånda over et stykke pai. Lars Marius Opsal er også fornøyd over at banketten også i år blir på Kors-Valle, men er mer opptatt av å få i seg maten som står på bordet.


10 minutter senere har vi sagt takk for oss til 2/3 av Lier Rundts arrangementskommite for denne gang. Det er med en viss beundring og fornyet respekt vi gjør oss klare til å bearbeide dagens inntrykk. Vi oppsummerer med at Lierdalen fortjener et arrangement som Lier Rundt, og Lier Rundt fortjener et bakteppe som Lierdalen. Og ikke minst; vi gleder oss selvfølgelig til årets folkefest i denne bygda vi er så glad i.

 

© 2003-2008 Lier Rundt