Lier Rundt 2005

www.LierRundt.no


- Lier Rundt består i minst ti år til


Det er romjul i Lier. Hvit romjul. Skisporene ligger som poselensbelagte trikkeskinner innover Finnemarka, og på Brakerøyabanen skjærer skarpslipte skøyter seg gjennom nyvannet is. Lite minner om sommer og sykkelritt når LierRundt.no sitter i bilen på vei til Meren.
Det er ikke fritt for at vi er spente på hva som vil møte oss. Arrangementskomiteen gir nemlig sjelden eller aldri intervjuer, og når de først gjør det, skal det være veldig vanskelig å komme under huden på dem. De ønsker å gjøre tingene på sin måte. Det er derfor vi har tatt sjansen på å overraske dem under deres årlige 3. juledagsfrokost. Hvordan vil vi bli mottatt? Vil vi bli godtatt? Og hvordan er stemningen?
Ryktene sier at temperaturen har en tendens til å bli meget høy under disse møtene. Historien forteller at under fjorårets 3. juledagsfrokost ble Lars Marius Opsal så forbannet på Halvor Mørk at han kastet ham ut halvveis i frokosten. Det skal ha tatt Steffen Gausemel Backe en hel time å overtale Opsal til å invitere Mørk inn igjen. En fornærmet og motvillig Mørk kom til slutt inn, men åpnet faktisk ikke munnen igjen før Opsal lagde en god kopp varm melk med honning til Mørk. Derfor er det med stor spenning vi svinger inn på gårdstunet denne 3. juledagen.


ELSKER JULA: Arrangementskomiteen i Lier Rundt feirer også jul, til tross for at forberedelsene til Lier Rundt 2006 er i full gang. Her ser vi de tre samlet foran en tradisjonelt pyntet julegran på Meren i hjertet av Lier. Både Halvor Mørk (til venstre), Lars Marius Opsal (sittende) og Steffen Gausemel Backe går inn i det nye året med ambisjoner om å lage det beste Lier Rundt noensinne.

Kulinarisk effektivitet
Vi banker på døra. Ingen svarer. Kjøkkenvinduene er fulle av dugg, så det er umulig å se om det er noen på innsiden. Vi prøver dørhåndtaket. Døra er ulåst. Man stoler tydeligvis på naboene her på landet. Vel inne i vindfanget aner vi en jevn summing av stemmer og den umiskjennelige lyden av matlaging. Så stemmer tydeligvis ryktet vi har hørt, at Arrangementskomiteens tradisjonsrike 3. juledagsfrokost i år avholdes hos Halvor Mørk på Meren. Vi åpner opp døra til kjøkkenet og stikker hodet inn. Julestemningen slår imot oss. Ved kjøkkenbenken er Lars Marius Opsal i full sving med å skjære grovbrød i tjukke skiver. Halvor Mørk sitter ved kjøkkenbordet og hakker gressløk, mens Steffen Gausemel Backe knekker egg etter egg oppi en julerød bolle. Røkelaksen ligger på bordet, og kaffen er i full kok.
Ennå har ingen oppdaget oss. Vi tar av oss lua og kremter lett.
Det blir stille. Tre lett forundrede hoder snur seg mot oss.
- Neimen har du sett på makan. Er det ikke LierRundt.no som er på besøk! utbryter Mørk.
- Det var jaggu hyggelig! sier Opsal.
- Kom inn og få dere en kopp kaffe, inviterer Gausemel Backe.
Vi puster lettet ut og tramper av oss snøen. Det ser ut til at vi er godtatt, så vi slenger jakka over stolryggen og observerer med fascinasjon hvor effektivt Arrangementskomiteen får gjort frokosten ferdig.
- Pass på varmen på plata nå, Lars Marius. Du vet jo at eggerøre skal stekes sakte, påpeker Mørk.
Opsal grynter lett og justerer varmen ned et par hakk, før han, når Mørk ser bort, skrur varmen opp igjen og blunker megetsigende til LierRundt.no’s utsendte. Det er liten tvil om at denne gjengen er samkjørte ikke bare når det gjelder å arrangere sykkelritt.


LAGARBEID: LierRundt.no kom inn på kjøkkenet akkurat da Arrangementskomiteen holdt på å gjøre ferdig den tradisjonsrike 3. juledagsfrokosten, bestående av røkelaks og eggerøre. Vi fryktet at det skulle bli vanskelig å få gjennomført et intervju under såpass private omstendigheter, men til tross for at de ble tatt litt på senga, viste Arrangementskomiteen storsinn nok til å invitere oss inn på både kaffe og småprat. Her ser vi Steffen Gausemel Backe (til venstre) knekke egg til eggerøren, Halvor Mørk (med sykkelhjelm) hakker gressløk, mens en noe overrasket Lars Marius Opsal tar hånd om brødskjæringen.

Tradisjonsrik julemat
Vel inne i vinterhagen og med kaffekoppen fylt opp spør vi om det alltid er her hos familien Mørk, med det velkjente Passo del Meren som horisont, at 3. juledagsfrokosten finner sted.
- Neida, det går på rundgang, forklarer årets vert. I år var det jeg som fikk oppdraget, men så sent som i fjor var vi hos Opsal på Grønland.
Vi er fristet til å spørre om ryktene fra fjorårets frokost stemmer, men vi biter det i oss. Stemningen er jo så god.
- Men maten er alltid den samme, skyter Gausemel Backe inn.
- Røkelaks og eggerøre må det være, sier verten og forsyner seg med et par skiver ferdigoppskåret laks.
- Røkt ørret funker til nød, legger Opsal raskt til.
- Men laks er best, sier Mørk, og de to kollegaene hans nikker med.


KRAFTKOST: - Kom inn, vi spiser her i vinterhagen, sier Halvor Mørk, vert for årets 3. juledagsfrokost. Hans kollegaer i Arrangementskomiteen, Lars Marius Opsal (dressjakke) og Steffen Gausemel Backe, sørger for å holde koffeininntaket på topp. På menyen 3. juledag: Røkelaks og eggerøre, appelsinjuice, rikelige mengder kaffe og dype samtaler om deres favorittemne; Lier Rundt. Den observange leser av LierRundt.no vil kjenne igjen Passo del Meren i bakgrunnen, denne fryktede siste harde bakken i Lier Rundt, hvor mang en tapper syklist har måttet slippe bakhjulet til syklisten foran.

- Mens vi er inne på mat; hva slags julemat anbefaler Arrangementskomiteen til deltakerne i Lier Rundt?
- Vi har klokkertro på god gammel østlandsjulemat. Ribbe, mølje og medisterkaker er bra, sier Mørk.
- Også surkål, da, supplerer Opsal.
- Det er ikke så viktig hva man spiser i jula for sykkelformen i august, påpeker Gausemel Backe.
Det nikkes samtykkende rundt bordet, og alle tar en slurk av kaffekoppen. Opsal setter seg tilbake og klør seg på haken.
- Det er ikke så viktig hva du spiser mellom jul og nyttår, det er hva du spiser mellom nyttår og jul som betyr noe, sier han ettertenktsomt, før han alvorlig gafler i seg nok en munnfull røkelaks.
- Det virker ihvertfall ikke som om julematen har fart ille med dere tre. Har dere benyttet juledagene til å trene?
- Det er ikke fritt for at både ski og skøyter har vært i bruk i jula. Lier er jo et fantastisk sted for fysisk aktivitet, både sommer som vinter, sier Mørk, mens Opsal ser ut som et eneste stort spørsmålstegn.
- Likevel er det viktig å presisere at treningen i den perioden på året vi nå er inne i bør preges av lek og moro mer enn streben etter målbare resultater, utdyper Gausemel Backe.

Helårsjobb
Som de fleste leserne av LierRundt.no nå vet, ble sykkelrittet Lier Rundt arrangert for tredje året på rad i 2005. Siden starten for to år siden har rittet etablert seg som et naturlig høydepunkt for mang en sykkelinteressert liung. Årets store nyvinning var en kort tempoprolog, som utvidet rittet til to dager og la en ekstra dimensjon til konkurransen.
- Gratulerer med nok et vellykket arrangement. Mange mente at 2005s ritt var det beste noensinne.
- Det var hyggelig å høre! Vi er også veldig godt fornøyde. Ny deltakerrekord, prologen ble tatt godt imot og vi opplevde en dramaturgi uten sidestykke i selve rittet. Selv drikkebongene på Glass ble tatt godt imot, sier Opsal.
- Til og med regnet satte nesten en ekstra spiss på arrangementet, mener Halvor.
- Det er mange lesere av LierRundt.no som ivrer etter å få vite litt mer om hvorden dere i Arrangementskomiteen jobber. Hva krever et slikt arrangement av dere i Arrangementskomiteen?
- Noen tror kanskje at vi samles kvelden før rittet og fikser alle tingene da. Slik er det selvsagt ikke. Lier Rundt er et stort arrangement som krever mye jobb gjennom hele året. Det er uten tvil en helårsjobb. Nå legger vi de store linjene for neste års ritt, hva som skal inn av nyvinninger og overraskelser. Det er også en stor jobb å vedlikeholde delatakerlista. Vi har hatt en jevn økning hvert år, og vi skal øke neste år også. Men ..., hvor mye røkelaks er det egentlig du skal ha, Lars Marius? Det er nesten bare ørret igjen til oss! sier Mørk.
- Røkt ørret er vel helt greit, prøver Opsal seg.
- Men du vet jo at vi er mest glade i laks.
Opsal legger tilbake et par skiver laks, og de er gode venner igjen.


GLAD I MAT: - Hva i ...? Skal du ta all røkelaksen, nå da?
Halvor Mørk irettesetter sin kollega Lars Marius Opsal.LEGG TILBAKE!: - Jeg skjønner ikke hva du mener. Røkelaks
er jo så godt!
parerer Opsal.KRISEN OVER: - Sånn, ja. Vi må dele på godene, vet du.
Mørk og Opsal er igjen venner, og klirrer kaffekopper.
Vi plukker opp tråden på nytt.
- Dere utfyller hverandre tydeligvis bra og virker som et sterkt team. Hvordan deler dere arbeidsoppgavene mellom dere?
- I tråd med trendene i næringslivet prøver vi å outsource mest mulig og fokusere på kjernevirksomheten. Banketten tar Martin Sørum seg av på en aldeles utmerket måte, og som dere vet har vi satt bort hjemmesiden LierRundt.no til en ekstern webmaster, sier Mørk.
- Har dere forskjellige roller?
- Vi kan vel si at Lars Marius er den visjonære grunnleggeren, Halvor er misjonæren og jeg er organisatoren, sier Gausemel Backe.
Arrangementskomiteen poengterer at de er en demokratisk styrt organisasjon med en helt flat struktur, dog med muligheten til å legge ned veto i viktige spørsmål. Ruta for Lier Rundt har vært den samme i tre år nå. Mørk kommenterer likevel at han stadig har forslag om endringer, som å legge inn en ekstra sløyfe på starten og å åpne rittet tidligere, i Lyngåskrysset for eksempel.
- Vi oppfordrer rytterne til å engasjere seg rundt rittet, og vi tar imot alle forslag til endringer og nyvinninger med takk. Trolig er traseen satt, men prologen vil flytte seg fra år til år, sier han.
- Døra til Arrangementskomiteen er alltid åpen, legger Opsal til.

Endringsvillige
Det mange kanskje ikke vet er at den originale løypetraseen skulle ha hatt målgang på Lier Stadion, men et hundeshow satte en effektiv stopper for det. Flytten til Kors Valle har vist seg å være en veldig bra løsning.
- Ja, men Erik Ludvigsen er på oss hvert år for å få løypa tilbake til sin opprinnelige idé. Han er jo glad i bakker, og ser sjansene sine som større om bakkene opp mot Frogner Kirke inkluderes, sier Gausemel Backe.
- Hvordan oppsto egentlig LierRundt?
- Vi var i Århus i mars 2003, på et av de mange besøkene hos Jacob Gravningsbråten. Vi tre satt og spilte spardam på Café Smagløs, mens resten av selskapet vårt lå hjemme hos Jacob og slappet av. Tour de France hadde begynt å få fotfeste i Norge, sykkelinteressen var gryende. Plutselig slo det oss at det hadde vært morsomt å arrangere et sykkelløp hjemme i Lier; Lier Rundt. Vi ante ikke da at det krevde sin arrangementskomitee, eller at det skulle nå de dimensjonene det har gjort, sier Mørk.
- Åh, så glad jeg er for at jeg er med i Arrangementskomiteen, sier Opsal og ler.


HYPPIG DEBATT: Arrangementskomiteen i Lier Rundt er en demokratisk organisasjon hvor hvert medlem har like mye å si. Det fører ofte til interessante om enn lange møter. Her forklarer Halvør Mørk hvorfor han mener det kan være en god idé med en ekstra sløyfe om Grette i starten av rittet. Lars Marius Opsal (med klokke) og Steffen Gausemel Backe kan styre sin entusiasme, men lytter likevel med respekt og full oppmerksomhet til hva verten for årets 3. juledagsfrokost har å si.

- Så langt har Lier Rundt klart seg uten skandaler og ulykker av noe slag. Hvor lenge kan det fortsette slik – sykkelsporten er jo en utsatt idrett på flere måter?
- Ja, vi har vært heldige så langt, og det er vi glade for. Den første punkteringen må jo komme en gang, og veiene er ikke i veldig god forfatning. Dette er forøvrig noe vi er i kontinuerlig dialog med Lier Kommune om. Sikkerheten settes foran alt, sier Gausemel Backe.
- De gutta der, altså. Sist jeg var der ble jeg ganske forbanna på Gustavsen i Teknisk Etat. De vet så godt at de er helt avhengige av hva vi tilfører bygda, men likevel kan de være så vanskelige å ha med å gjøre, sier Opsal.
- For ei papirmølle, utbryter en tydelig oppgitt Gausemel Backe.
- Joda, men når vi først fikk overtalt de til å asfaltere det livsfarlige strekket opp mot Sylling gjorde de en god jobb, sier Mørk.
- Ja, men det måtte de jo ha gjort uansett, sier Opsal hissig og reiser seg opp og tramper ut av rommet. Hans to kolleger blir stille.
- Hva skjedde nå? spør vi forsiktig.
- Han må bare ut på kjøkkenet og roe seg ned med et glass Nyco. Han blir så lett opprørt, sier Gausemel Backe.
- Også blir han så urolig i magan av det, legger Mørk til.
- Han er nok tilbake om et par strakser, skal du se, beroliger Gausemel Backe.
Vi får påfyll på kaffen og nyter stille utsikten opp mot Passo del Meren. Den ser enda tøffere ut nå vinterstid.
- Er det her det er intervju? spør en blid og fornøyd Opsal et øyeblikk etterpå og setter seg ned i stolen sin igjen.


DYNAMIKK: Halvor Mørk påpeker viktigheten
av å være åpen for forslag til endringer i Lier Rundt.


SAMARBEID: - Vi holder tett kontakt med Lier Kommune.
Et godt samarbeidsklima med Teknisk Etat er avgjørende
for gjennomførelsen av Lier Rundt, understreker Lars Marius Opsal.


OFFERVILJE: - Det er ikke naturlig for oss i Arrangementskomiteen å stille eget lag. Det viktigste for oss er å lage et bra ritt, ikke å gi oss selv fordeler, sier Steffen Gausemel Backe.

Med Opsal tilbake, rolig og fin, spør vi Arrangementskomiteen om de kan komme med noen nyheter om neste års ritt?
- Vi har mange drømmer, noen mer gjennomførbare enn andre. Prolog på den nye motorveibrua med målgang i Lier hadde vært stort. Et annet prosjekt vi ser på er å få Sjåstad Barnegospel, dirigert av Autofil-Larsen, til å synge Liersangen idet vi sykler ut av gården til Martin Sørum, sier visjonæren Opsal, før de alle tre stemmer i med Liersangen.
LierRundt.no rekker å drikke opp to kopper kaffe før de avlsutter siste verset med de klassiske strofene ”... det er vår kjære Lierdal!”
- Kommer AK til å stille eget lag i 2006?
- Det er dyrt å holde et sykkellag i gang, og dette er noe som ikke ligger i Arrangementskomiteens budsjett. I tillegg føler vi at det ikke er naturlig for oss å stille eget lag. Vi oppfordrer heller det lokale næringslivet til å danne lag, sier Gausemel Backe.
Som leserne av LierRundt.no vet, har to av tre i Arrangementskomiteen kjørt på enmannslag i alle år og lykkes godt med det.
- Hvordan er den interne konkurransen? Er det viktig hvem av dere som kommer først?
- Nei, det ligger ingen prestisje i det, sier Opsal.
- Rangen er jo også satt ganske så ettertrykkelig, sier Mørk og smiler fornøyd, vel vitende om at han har vært Arrangementskomiteens sterkeste kort i alle år.
- Men du har jo alltid vært den beste spurteren av oss, Lars Marius, legger Mørk raskt til idet han ser Opsal bite tennene sammen og bli illrød i ansiktet.
- Stemmer det at Lier Rundts Arrangementskomitee er identisk med styret i Småkukforeninga?
Det blir stille rundt bordet. For første gang tar det mer enn to sekunder før noen svarer.
- Nei vet du hva, dette føler jeg vi overhodet ikke trenger å svare på, sier en amper Gausemel Backe.
- Hva i helvete har dette her med Lier og sykling å gjøre? sier Mørk og fortsetter: Jeg forstår at Lier Rundt kan oppfattes som en penisforlenger, men ærlig talt ...
- Fyy faaan, høres det ute fra kjøkkenet der Opsal er i full sving med å mikse sitt andre glass med Nyco.

Vi innser raskt at vi må bytte samtaleemne. Siden røkelaksen er spist opp og fatet med eggerøre er tomt, foreslår vi å ta kaffen i finstua. Med peisen knitrende lystig i bakgrunnen prøver vi å pense samtalen inn på Lier Rundts fremtid.


Personligheten viktig
- Hvilke drømmer har Arrangementskomiteen for Lier Rundt?
De tre myker raskt opp og prater villig vekk igjen:
- Vi har en tydelig profil som et venneritt, og det er noe av det viktigste for oss å beholde, sier Gausemel Backe.
- Jeg har faktisk ikke tenkt på det før, men hadde vi ønsket det, kunne vi glatt passert 100 ryttere, utbryter Mørk.
- Men da måtte vi ha sperret veien, sier Opsal.
- Profilen som venneritt gjør at vi hvert år må si nei til flere som ønsker å være med. Det gjør at vi må ta en del vanskelige og til dels upopulære avgjørelser, sier Gausemel Backe.
- Det er jo ikke sikkert det blir sånn for alltid. Hadde det ikke vært spektakulært å hatt et ritt med flere hundre deltakere? funderer Mørk, henvendt til sine kollegaer.
- Uten tvil. Men det tar bort hele venneaspektet og det personlige preget vi har klart å skape. Nå får alle rytterne stort fokus, innveiing før rittet, en hyggelig bankett hvor kjærester kan tas med, fyldig omtale i Ukas Profil og så videre, sier Opsal.
- Ja, jeg kan jo med hånda på hjertet si at jeg er glad i hver eneste rytter som har vært med i Lier Rundt, sier Gausemel backe, og blir møtt med spontane koselyder fra de andre.
- Mmmm. Opsal lukker øynene og nikker.

Lier blir tidlig mørkt om vinteren. Gausemel Backe glipper med øynene og gjesper. Når Opsal og Mørk må bruke mer tid på å holde kollegaen sin våken enn å snakke med LierRundt.no skjønner vi at intervjuet er over.
- Ett siste spørsmål. Finnes Lier Rundt om ti år?
De to i Arrangementskomiteen med åpne øyne ser på hverandre og nikker. Aner vi en liten tåre i øyekroken deres?
- Jo, det tror vi, sier Mørk, og må rense stemmen.

 

© 2003-2006 Lier Rundt