Lier Rundt

Sykkel, natur og kultur på sitt beste

www.LierRundt.no


BRANN I ROSENES LEIR?

Det har vært stille fra Lier Rundts arrangementskommite i det siste.
Sykkelinteresserte langt utover Liers grenser har etterspurt resymé fra den årlige 3. juledagsfrokosten. Ble denne juleklassikeren i det hele tatt avholdt? Hvorfor har ikke AK tatt et endelig oppgjør med diverse oppviglere som har motstridende meninger med den mektige lederligaen?
Og hvorfor sier ingen av de tre at ”AK står sterkere enn noensinne”?

Vi i LierRundt.no har i snart fem år hatt et uavhengig redaksjonelt mandat gitt av de tre medlemmene i Lier Rundts arrangementskommite; Halvor Mørk, Steffen Gausemel Backe og Lars Marius Opsal. Til sommeren går denne kontrakten ut. Vi har bestemt oss for å utgi den hele og fulle sannheten rundt sykkelrittet Lier Rundt, vel vitende om at dette kan bli det siste vi får publisert.


EN SAMLET ENHET: Det er sånn vi er vant til å se arrangementskomiteen. Samlede, sterke, sansede.

Etter Lier Rundt 2004 ble vi hyret inn som uavhengige skribenter for nettsiden LierRundt.no. Vårt første møte med de tre medlemmene var gemyttelig og trivelig. Bortsett fra spørsmålet om AK skulle gi fra seg det redaksjonelle ansvaret virket guttene samstemte og hadde klare planer og visjoner for alt som omhandlet rittet.
Opsal var først hissig på at ingenting skulle skrives uten hans samtykke og truet oss med både det ene og det andre hvis så skulle bli tilfelle. Men etter en liten tur på toalettet myknet han opp igjen og latet som om ingenting hadde hendt.

I den første tiden hadde vi en takknemlig oppgave. Lier Rundt har etter hvert etablert seg som en av de aller største kulturinstutisjoner i Lier, noe vi har nytt godt av som hoffleverandør av journalistiske tjenester.


TRIMMET: Som offisiell redaksjonell leverandør har vi i løpet av de siste årene fått muligheten til å følge arrangementskomiteen både på jobb og fritid. Her ser vi trioen etter en treningstur i kystlandskapet i Stavern, en tidlig vårdag 2005. Oppkjøringen til rittet startet tidlig det året.
- Visse folk har en tendens til å tro at Lier Rundt arrangerer seg selv. Snakker om tullinger. Det er beinhard jobbing som kreves, og vi må være i toppform for å klare å arrangere et prikkfritt ritt, sa Opsal den gangen.


Men i takt med rittets økende populæritet og politiske slagkraft i epledalen, har vi merket et stadig mer anstrengt forhold mellom der tre aktørene i AK.
Etter det LierRundt.no erfarer har ikke Halvor Mørk eller Lars Marius Opsal snakket sammen privat siden Lier Rundt 2007. Sikre kilder innad i Liers sykkelmiljø har pekt på Opsals misunnelse på Mørks sportslige suksess.
Opsal, som i sin tid visstnok hadde ideen om sykkelrittet, så samtidig for seg selv som en av de store profilene ute i løypa, noe som mildt sagt ikke kan sies å være tilfelle etter seks starter.
Mørk har ved flere anledninger påpekt at det ikke er noe vits i å "være så sterk på banketten hvis man ikke har noe å vise til på sykkelen".
Steffen Gausemel Backe, nær venn med Opsal siden første klasse på Høvik Skole, har etter hvert inntatt en offentlig rolle som diplomat og megler mellom de kamphanene. Uten hans handlekraftighet og fysiske overlegenhet ovenfor de to andre i kommiteen er det mye som tyder på at rittet ville vært historie.

Men ikke uten komplikasjoner, ifølge ryktene. Ved et uoffisielt kommitemøte høsten 2006 brast etter sigende Backe ut i gråt etter en over to timer lang og delvis fysisk feide mellom Mørk og Opsal. Opsal holdt på å vinne diskusjonen om at han fortsatt skulle få lov til å sykle på sin fars hybrid da Steffen knakk sammen i ukontrollert spasmegråt. Da Opsal så sin gamle barndomsvenn i så elendig forfatning uttalte han til Mørk: - Greit, jeg skal sykle på offroadsykkel. Men da blir også dette det siste jeg noensinne meddeler deg utenfor Lier Rundts offisielle kanaler. Som leserne forstår har stemningen mellom Mørk og Opsal mildt sagt vært iskald siden den kvelden.


HISSIGPROPP: Stemningen var amper og på grensen til fysisk da arrangementskomiteen diksuterte en internsak høsten 2006. Klager hadde kommet inn om Opsals hybridsykkel. Det hele endte med forlik.

Første mandag i hvert kvartal kommer AK inn til oss i redaksjonen for noe Opsal konsekvent kaller for "AK-overoppsynsmøtekontroll".
Der går vi gjennom status for nettsiden, og AK legger frem sine fremtidige planer.
Etter hvert som årene har gått har vi funnet ut at det beste er å forholde seg til Backe ad hoc i stedet for hva som blir sagt i disse møtene. De starter alltid med en halvtimes skyllebøtte fra Opsal før Mørk overtar med sine visjoner. Hans foreløpig siste forslag er å demme opp Lierelva for å gjøre plass til en egen velodrome som rytterne kjører rundt i før de derfra igjen sykler videre til målgang hos storbonden Martin Sørum.
Ordfører Ulla Nevestad, som mange mener er i lomma på den mektige arrangementskommiteen, stilte seg tvilende positiv til forslaget, men mente at velodromen i så fall måtte fungere som målgang. Skulle man bruke så mye penger fra Liers skattebetalere måtte det også gavne innbyggerne ved at de kunne bivåne den spektakulere sluttspurten i bygdas sentrum.
Men her mente faktisk både Opsal og Mørk i et sjeldent innslag av samstemthet at målgangen hos Martin Sørum, storbonde og megagrossist av jordbruksvarer, ikke kunne rokkes ved.
På sine politisk lobbyturer rundt i Lier er AK alltid påpasselige med å dra innom storbonden.
- Han må strykes på hårene, sa Opsal på et AK-overoppsynsmøtekontroll i 2005.
- Han må strykes MED hårene heter det, responderte Mørk.
- Du kan jo stryke han på hårene også da, for svarte faen, skrek Opsal da.
- Det går ann og både stryke PÅ og MED hårene, skjøt Gausemel Backe inn mens han blunket til Mørk.
Begge guttene var fornøyd med svaret.

En annen tradisjon er som tidligere nevnt den tradisjonelle 3. juledagsfrokosten hvor AK også inviterer oss i LierRundt.no.
Disse tilstelningene har fungert som et forsøk på et gemyttelig innblikk i AKs verden.
Da vi i midten av desember ennå ikke hadde fått den sedvanlige MMS-invitasjonen med bilde av en storsmilende arrangementskommite tok vi affære. Gjennom vårt kontaktnett i kretsen nære de tre Lierguttene, hadde vi all grunn til å tro at årets frokost skulle finne sted i leiligheten til Opsal på Grønland, et krypinn som ofte går under kodenavnet ”Hytta”.
Vel framme på balkongen til Opsal kunne vi rask konstatere at stemningen ikke akkurat virket fredull og harmonisk.
Selv i tett snødrev og med vinduer som kunne trenge en reell omgang Nylonvask, var det lett å se att kamphanene Opsal og Mørk allerede var i ferd med å fyke i tottene på hverandre, før røkelaksen engang var kommet på bordet.
Bildbevisene vi fikk taler mer enn hundre ord.


KRANGEL OM EGGERØRA: Bak lydisolert glass bivånet vi dramaet som utspant seg i leiligheten til Lars Marius Opsal, tredje juledag i fjol. Det hele så ut til å starte med at Halvor Mørk tok mer enn sin rettmessige andel av eggerøra. Lars Marius Opsal var ikke sen med å reagere.


DRAMA: Det tok ikke mange sekundene før Opsal har revet av seg beltet, kastet seg over Mørk og forsøker tvinge ham til å hoste opp eggerøra igjen. Steffen Gausemel Backe, vant til å megle mellom sine kollegaer, blir pent bedt om å ikke legge seg i denne røra.


ROLIG NÅ: Like før det hele utarter seg videre, får imidlertid Backe overmannet Opsal og lagt ham i bakken. Som den tyngste i komiteen er Backe de andre fysisk overlegen, en egenskap han har hatt god nytte av i tiden som arrangør. Halvor Mørk puster lettet ut på teppet og kan konstatere at dramaet er over for denne gang.


ISFRONT: Når mørket faller på og blitsen må fram, oppdager Halvor Mørk at vi står på balkongen og tar bilder. Det siste bildet vi får er dette, som med all tydlighet viser isfronten mellom Mørk og Opsal.

Selv om vi i en lengre tid hadde forstått at ikke alt var fryd og gammen innad i Arrangementskomiteen, kom hendelsene vi tok del av tredje juledag likevel som et lite sjokk.
Det første vi spurte oss selv om da vi kom tilbake på redaksjonen samme ettermiddag var selvsagt: Kommer det til å bli et sjuende Lier Rundt, eller var dette spikeren i kista for sykkelrittet?

Samtaler med deltagere og støtteapparat i Lier Rundt ga ulike indikasjoner:
- Halvor Mørk er fortsatt bitter på at han tapte på målstreken i fjol og det lar han nå gå ut over arrangementet, sa en hjelperytter i Team Tanken.

- Opsal er bare bitter fordi han ikke fikk stille til formann i klubben vår. To tunge verv aksepteres ikke her hos oss. Han må velge – oss eller dem, sa en representant for Reistad Rotary.

- Neida, forklaringen er at diplomaten Gausemel Backe tilbringer altfor lite tid i gamlelandet sammen med Opsal og Mørk. Jeg tror også at hans konfliktløsende egenskaper bare blir dårligere og dårligere. Ærlig talt, hva kan han forvente når han bosetter seg i Sverige? Hva slags diplomati er det landet egentlig kjent for? uttalte en tidligere syklist for Team Zita Matbar Sykkelsport.

- Jeg driter i hva de krangler om. Problemet er at de ikke har satt en dato for rittet. De tror kanskje at de selv skal ha fordeler av å vente med å offentliggjøre tid og sted, men det eneste de oppnår er irritasjon blant oss lojale deltagere, sa en tidligere vinner av spurttrøya.

LierRundt.no bestemte seg derfor for å få Arrangementskomiteen i tale. Etter flere bortkastede forsøk på å få Opsal og Mørk til å ta telefonen, bestemte vi oss for å troppe opp på trappa til selveste Fysioterapeut Svein Backe, en helg da vi visste at hans rytter og Arrangementskomiteens diplomat Steffen Gausemel Backe skulle være på besøk fra Stockholm.SKEPTISK DIPLOMAT: Med jevne mellomrom kommer Steffen Gausemel Backe hjem til stallsjef Fysioterapeut Svein Backe for oppladning. Vi klarte å fange ham inn for en kort trapp-prat.

Det er en uvanlig reservert Backe som åpner døra på gløtt.
- Hva gjør dere her? Dere vet godt at vi aldri pleier å uttale oss på egenhånd – all kommuikasjon fra oss til dere tar vi på AK-overoppsynsmøteprotokoll, sier en skeptisk Backe gjennom dørsprekken.
Etter litt godsnakking og forklaring av at hans komitekolleger ikke er mulige å få tak i, åpner han opp døra litt mer og går med på et kort på-trappa-intervju. Først ut er selvfølgelig spørsmålet om den interne striden i arrangementskomiteen.
- I alle forhold går det opp og ned iblant. Så også med oss i arrangementskomiteen. Vi jobber så tett sammen 365 dager i året at vi også noen ganger må få lov til å lufte ut litt.
- Så de bildene vi tok på 3. juledagsfrokosten i år, der Opsal forsøker å kvele Mørk med beltet sitt, det var ingenting vi skal bekymre oss over, er det det du sier? spør vi.
- Bilder? Hvilke bilder? svarer en småsvett Backe.

Vi tar fram fargeutskrifter av bildene fra balkongen på Grønland, og etter å ha brukt noen minutter på å gå gjennom de med en bekymret rynke i pannen, sier Backe:
- Jeg kan forstå om dere og andre, ved å se på disse bildene, trekker konklusjoner om at vi i arrangementskomiteen ikke står like sterkt som før. Jeg kan likevel forsikre alle om at vi gjør nettopp det – vi har vært gjennom så mye sammen, så litt smårusk i maskineriet er ingenting vi bryr oss om, sier han.
- Men hvorfor er det helt stille i gjesteboka fra dere? Og hvorfor har dere ikke gått ut med en dato for årets Lier Rundt?
- Jeg kan forstå at syklister, støttepersoner og supportere er frustrerte over å ennå ikke kunne detaljplanlegge helgene i august. Samtidig håper jeg på forståelse for at gjennomføringen av arrangementet blir større og mer komplisert for hvert år. Vi i arrangementskomiteen har mye annet å tenke på enn bare dato for rittet.
- Kan du dementere ryktene om at vi har sett det siste rittet i Lier Rundts historie?
- Hva? Hvor kommer de ryktene fra? spør en opprørt Backe og fortsetter:
- Så klart blir det ritt i år også, sier han kort mens blikket flakker mellom oss og garasjen.
- Nå må jeg dessverre be dere om å gå, mamma har bakt nøttekake som jeg får hver gang jeg kommer hjem på besøk fra Sverige.


FORKLARINGSSKYLDIG: Backe forsøker så godt han kan å svare på spørsmålene fra LierRundt.no. Ikke helt overbevisende svar, sier nå vi.

Og dermed var vår trappeaudiens hos arrangementskomiteen slutt.
Ble vi klokere?
Står virkelig arrangementskomiteen sterkere samlet enn noensinne?
Blir det noe sykkelritt i år?
Ser vi i så fall samme arrangementskomitee som tidligere?
Er det brann i rosenes leir?

Vi vet ikke, og svaret får vi ikke før en samlet arrangementskomite kommer med en offentlig uttalelse.
Oppfordringen er herved gitt.
 

© 2003-2009 Lier Rundt