Lier Rundt 2011

lørdag 20. august

www.LierRundt.no


HISTORISK SOLORAID KRONET MED SEIER


Torbjørn Enger gjorde det ingen trodde var mulig - stakk fra feltet før Sylling og gikk solo fra spurten og i mål. Uten å se seg tilbake holdt han unna for de jagende forfølgerne som en etter en måtte innse at rytteren fra Team Vangen Mat gjorde rett da han tidlig i rittet satset alt på ett kort og hang seg på Christian Meinseth, som holdt den han hadde lovet gjennom å rykke så fort feltet passerte Åmotvegen.

- UTROLIG STORT

Torbjørn Enger, Syllinglaget Team Vangen Mats kaptein og eneste rytter de siste årene, ble den femte rytter til å vinne Lier Rundt. Og for en måte han gjorde det på. Det har helt siden starten i 2003 vært en etablert sannhet at det ikke er mulig å rykke fra feltet før Sylling. Den lojale Lier Rundt-fansen husker Christian Gabrielsens tapre forsøk i 2005 som endte med en helsprekk (les mer om det her).
Med seg i brudd inn mot Sylling fikk han spurteksperten Tor Harald Johansen fra som alltid hardt satsende Team Star. Kampen om spurttrøya ble en lett match for Tor Harald, som dermed innkasserte sin tredje grønne trøye. Men så sa Torbjørn takk for følget og viste Tor Harald og alle andre ryttere ryggen.
- Dette hadde jeg ikke trodd da jeg stod opp i dag. Jeg tenkte at det fikk briste eller bære da jeg kjørte meg opp till Meinseth. Går det så går det, kan du si. Og jaggu holdt det ikke helt inn. Jeg er utrolig stolt og glad nå, sa vinneren til LierRundt.no kort tid etter målgang.
- Dette viser nok en gang at Lier Rundt som arrangement aldri slutter å overraske. Man kan aldri ta noe for gitt. Det er bare å glede seg til tiårsjubiléet neste år, kommenterer Lars Marius Opsal i arrangementskomiteen.


I ENSOM MAJESTET: Torbjørn Enger kunne nærmest defilere inn til seier. Ikke siden Ole Jakob Strømme Hansens andre seier i 2004 har vi sett en større seiersmarginal. Ny løyperekord ble det atpåtil - den nye rekorden lyder på 44:31.


GRØNN EKSPERT: Tor Harald Johansen (Team Star) er Lier Rundts spurtkonge. I år tok han enkelt sin tredje grønne trøye da han pulveriserte Torbjørn Enger i Sylling.
- Det var bare å kjøtte på, uttalte Johansen mellom tapas-tygging på banketten.
- Hrmf. Han er kanskje spurtkongen, men jeg er fortsatt Lier Rundts spurtkanon, kommenterte Reistad Rotarys Lars Marius Opsal.


--------------------------------------------------------------------

DEN EVIGE TOER

2-2-2. Der har du resultatene til Kristian Jacob jacobsen de siste tre Lier Rundt. Syklisten som kanskje trener mer fokusert og målrettet en noen annen i feltet måtte nok en gang se seieren glippe. Rett etter løpet var han bitter:
- Uff, nå blir jeg ikke trivelig å ha i hus. Jeg fatter ikke at det skal være så vanskelig å vinne. Jeg kan jo ikke trene enda mer enn det jeg allerede gjør, eller?
Litt senere på kvelden var det velkjente humøret tilbake:
- Ja, ja. Torbjørn var i det umulige hjørnet i dag. Neste år er det min tur, og det er jo greit å spare seieren til tiårsjubiléet, smilte Kristian Jacob fra bak kjøkkenbenken på Korsvalle.

DELTE PÅ PALLEN: De to siste årenes nummer to, Kristian Jacob Jacobsen (til høyre), og Henrik Backe Langum syklet side om side over mål til delt andreplass. For Backe Langum ble det beste plassering noensinne og hans fjerde pallplassering totalt. Sterkt!
--------------------------------------------------------------------

- ÆKKE SÅ VIKTIG Å VINNE, VETTU

Lier Rundt er og har alltid vært et ritt for de brede massene, selv om de siste årenes rekordtider kanskje antyder en viss ambisjon hos deltagerne. Og at noen setter arrangementet høyere enn sin egen prestasjon er verten Martin Sørum det beste beviset på. I fjor punkterte han og ble sittende å vente på bussen i en time. I år havnet han i et vakuum lengst bak i feltet og kom sist til mål av alle - nesten ti minutter etter nest sistemann.
- Nå gleder jeg meg til banketten! var det første han sa da han klev av sykkelen. Sin egen prestasjon ville han ikke prate så mye om.
- Blås i det, det var sol og fint, så jeg fikk en fin sykkeltur, jeg, sa han før han forsvant inn i våningshuset sammen med kona Gabriela for å forberede banketten.


LIKE BLID: Sist i fjor og sist i år igjen. Men glad og fornøyd likevel. Martin Sørum - vert og obligatorisk på startstreken.
--------------------------------------------------------------------

FØRSTE SPURTSEIER FOR SPURTKANONEN

Medlem av Arrangementskomiteen og selvutnevnt spurtkanon Lars Marius Opsal har i manges øyne hatt vanskelig for å leve opp til ryktet som rask også på sykkelsetet. Trofaste tilskuere ved Vangen Mat har år etter år lurt på hvor denne spurtkanonen de har hørt så mye om på bygda blir av når det dras opp til spurt. Selv har han, i hvert fall ifølge seg selv, et avslappet forhold til sitt renommé.
Men i år skulle han for første gang få vist prov på sine spurtegenskaper, da han kom side om side med arrangørkollega Steffen Gausemel Backe inn på oppløpet. Opsal tråkket til og sikret 19. plassen med en konsis og effektiv sluttspurt.
- Alltid deilig å ikke bli dårligst i AK, kommenterte Opsal til LierRundt.no etter spurtseieren.
- Det er bare å gratulere. At han kjørte på tynne dekk uten antydning til struktur hadde ingenting å si for utfallet, var hilsenen fra AK-kollega Gausemel Backe.


SPURTKANONEN SLÅR TIL: Endelig ble det en spurtseier for Reistad Rotarys egen Lars Marius Opsal. Han spurtslo Steffen Gausemel Backe i kampen om 19. plassen.
--------------------------------------------------------------------
Resultatliste 2011


--------------------------------------------------------------------
Adelskalender
Som i fjor publiseres adelskalenderen, der rytternes totale poengsanking vises. I Lier Rundt premieres alltid det å stille til start, derfor er alle som noensinne har startet med i summeringen - 38 ryttere totalt.

--------------------------------------------------------------------
VELDOKUMENTERT RITT
Under finner du noen fotografiske høydepunkter fra årets ritt.


--------------------------------------------------------------------
HVA
En vakker sykkeltur i det fineste terreng Norge har å by på; Lierdalen. Rittet er et søsterarrangement til det nå tradisjonsrike bakkeløpet Fra Ole Oktan til Bønna

HVOR
Start og mål på Kors Valle (Casa Sørum). Gjennom Lierbyen, Østsideveien til Sylling, Vestsideveien via Tronstad tilbake til Kors Valle. Totalt 37,6 kilometer. Se forøvrig løypekartet og løypeprofilen.

HVORDAN
Samtlige sykler skal være av typen offroad med knastedekk. Racersykler godtas ikke. Hjelm er påbudt. Feltet skal ligge samlet til Åmotvegen, halvveis mellom Lyngås og Sylling. Grønn Trøye til førstemann over spurtstreken ved bussholdeplassen ved Juvet Matsenter (Sylling). Gul Trøye til førstemann i mål. Bankett.

HVEM
Ritter er til for spreke mennesker som elsker sykling og som elsker Lier. Arrangørene forventer et overtall av liunger, men tillater gjestesyklister, da primært feltfyll. Rittet har foreløpig amatørstatus, noe som betyr at tidligere toppsyklister ikke har anledning til å delta.

LØYPEKARTLØYPEPROFIL
Lier Rundt er en nydelig men krevende rundtur. Som løypeprofilen under viser, består løypa av en rekke høydepunkter:
  • 2,7% helning fra e-verket til Lyngås-krysset. Dette strekket sykles i samlet tropp, i rolig tempo. Yndet sted for tissepauser.
  • Spurten i Sylling kommer etter 15,4 km og er 120 m.o.h. Kun 1 km videre når løypa sitt høyeste punkt; 155 m.o.h. i t-krysset ved Grønlund.
  • I Tronstad-bakkene - 1,1 km knallhard motbakke med en snitthelning på respektable 6,6% - sprekker normalt feltet. Henger man med teten hele veien opp, er sjansen for en god plassering stor.
  • Man må likevel ikke ta for lett på Sjåstad-bakkene, rittets lengste bakke i fri fart. De 1,6 km er ikke tilbakelagt før man har passert Passo del Meren - et yndet sted for supportere. Gjennomsnittlig helning: 3,75%.


ARRANGEMENTSKOMITEEN
Lier Rundt er et dugnadsprosjekt som drives av en tre mann sterk arrangementskomite. Vår kjærlighet til sykkelsporten og Lier-dalen gjør at vi hvert år legger ned et ikke ubetydelig antall arbeidstimer for å gi dere - og oss selv - en uforglemmelig opplevelse.
Forøvrig er arrangementskomiteen ansvarlig for gjennomføringen av rittet og er samtidig jury med suveren beslutningsmyndighet.

ARRANGEMENTSKOMITEEN: Halvor Mørk, Steffen Gausemel Backe og Lars Marius Opsal.
Elsker Lier, elsker sykling.

--------------------------------------------------------------------
 

© 2003-2011 Lier Rundt