Lier Rundt 2009

lørdag 3. oktober

www.LierRundt.no


HISTORISK SEIER TIL TOR HARALD I RUSKEVÆR


Vant gult i grønt! For første gang i Lier Rundts historie har vi nå en rytter som har vunnet både gul og grønn trøye. Ikledd den grønne trøya som vinner av fjorårets spurt, syklet Tor Harald Johansen (Team Star) først over mållinjen i det som gikk inn i historien som det kaldeste og våteste Lier Rundt. Men det var ingen lett seier for trøyesankeren fra Nøste. Fem syklister fra fire ulike lag var samlet i Lierbyen og Tor Harald fikk kjempe inn i det siste for å slå Kristian Jacob Jacobsen (Lier Grønt) og sin egen stallkamerat Fredrik Røed Kristiansen, som gjorde dagen komplett for Team Star da han med god hjelp av sitt kjøresterke lag pulveriserte spurtkonkurrentene i SYlling.

STORESLEM FOR TEAM STAR

Årets seier i Lier Rundt var en stor prestasjon og et fantastisk øyeblikk for Tor Harald Johansen. Ikke bare var det hans første seier i Lier Rundt, han ble også den første som har vunnet både gul og grønn trøye (som han faktisk har vunnet to ganger - i 2005 og 2008).
- Under mitt år som student i Bergen var regn og vind hverdagskost. Da jeg fikk høre at årets ritt var flyttet til oktober, visste jeg at mine sjanser skulle øke. Det banket derfot litt ekstra i brystet da jeg våknet opp til to grader og drittvær på lørdag, forteller Tor Harald, som også passer på å takke laget sitt.
- Vi blir bare bedre og bedre, både som syklister og som lag. Det var en fryd å dra på seg vår nye tettsittende lagdrakt, sier han.
Og rittet ble virkelig en fantastik revansje for Team Star (som tok konsekvensen av fjorårets Team Tanken-dominans og skaffet en ny og ressurssterk sponsor, i og med all usikkerhet som har vært rundt Schreinerslettas framtid). Stallsjef Håkan Sand har jobbet intensivt med å komponere og trimme laget før årets sene oktoberritt.
- Vi har tatt med oss all den tyske disiplin og systematikk vi har lært oss i årene med Team Schreiner. Kombinert med lokalforankringen til vår nye sponsor Star har vi på grensen til optimale rammebetingelser for laget, forklarer han.STOLT STALLDIREKTØR: Håkon Sand, stallsjef for Team Star (tidligere Team Schreiner Fleischer) kunne koste på seg sitt bredeste glis på banketten, vel vitende om at taktikken han har brukt det siste året på å planlegge i minste detalj, bar frukter også i år. Inn mot spurten i Sylling fungerte lagarbeidet perfekt - i år som i fjor - og de siste meterne fram til spurtlinjen ble en ren paradestrekning for lagets London-mann Fredrik Røed Kristiansen. Men Kristiansen hadde krefter til mer enn spurten. Intervalltrening i blytung London-smogg og bra coaching fra direktøren lenger bak i feltet gjorde at Fredrik var med teten helt inn og knep en imponerende tredjeplass. Vi må helt tilbake til 2004 for å finne en lignende prestasjon, da Team Spartas Vidar Toftøy-Andersen vant spurten og kom på andre plass totalt.


FJONGT LAG: Team Star stilte i nye drakter fra sin nye sponsor. I og med at fjorårets nummer 1 og 2, Kim Roger Kristiansen og Jan Inge Trontveit, ikke stilte til start, ble Ole Jakob Strømme Hansen den rytteren som fikk sykle med gul trøye. Den ble etter rittet overlevert til stallkollega Tor Harald Johansen, som i sin tur ga den grønne trøya til Fredrik Røed Kristiansen, som med sitt lure glis bak til høyre kanskje hadde en følelse av hva som var i gjære.

--------------------------------------------------------------------

HVA SKJEDDE MED TEAM TANKEN?

I fjor var de på topp med seks syklister på startstreken, Kim Roger som vinner av gul trøye og tre ryttere blant de seks beste.
I år ble Erik Aamann bestemann på en niendeplass av de tre rytterne laget stilte opp med.
Hva gikk galt? Ryktene går om for lang avstand til tanken med burger og cola, og at pasta og vann ikke er bra nok kost for Tranbysyklistene.
- Det er nok en av forklaringene. I tillegg tror jeg helt klart dette viser at våre gutter ikke er skapt for å sykle i oktoberregn, sier en anonym kilde med godt innblikk i bensinstasjonbransjen.
Andreas Aaberg, som mange hadde høyt på listen over outsidere i år, gjorde sin beste innsats noensinne med en 13. plass. Men resultatet burde vært bedre, om vi skal tro det private støtteapparatet han har hatt rundt seg i år:
- Nei dette var skuffende. Etter den fine innsatsen i Birken satte jeg penger på en topp tre-plassering. Jeg skjønner ingenting. Er traséen i Lier rundt virkelig så tøff? under en lang mann i midten av 30-årene som bare vil kalle seg Tom.
- Vi kommer sterkt tilbake neste år, ikke hør på noe av det våset som faren min skriver i gjesteboka, utbryter kaptein Erik Aamann i en spontan kommentar.


SÅ NÆRME MEN DOG SÅ FJERNT: Fjorårets vinner, Kim Roger Kristiansen fra Team Tanken, ble febersyk og kunne ikke stille i årets ritt. Dermed ble det Ole Jakob Strømme Hansen som fikk bære trøya.
- Det var ikke dette jeg drømte om etter banketten i fjor, sier en skuffet Kim Roger.
Strømme Hansen havnet for første gangen i historien utenfor pallen, på en sjetteplass. Markerte dette den definitive slutten på en æra i Lier Rundt?
- Jeg er absolutt ikke fornøyd, jeg skal jo være med tetgruppen inn til Kors-Valle. Motivasjonen for neste år er større enn noensinne, er den klare meldingen fra mannen med fire gule trøyer i bagasjen.

--------------------------------------------------------------------

STERKE DEBUTANTER

Lier Rundt er ikke bare en lekeplass for samme gamle syklister år etter år, det er også en arena for nye talenter. Derfor er det ekstra hyggelig at det hvert år stiller debutanter på startstreken. Disse har en tradisjon for å prestere sterkt. Vi husker vel alle Tor Harald Johansens debut i 2005 som endte med grønn trøye. Stephen Fulfords 10. plass i 2004 regnes av mange kjennere som hans beste idrettsprestasjon i moderne tid. Og i 2008 skremte Torbjørn Enger hele feltet med sin andreplass i prologen.
I år stilte to debutanter på startstreken - Bjørn Håvard Stokke fra Skarstad Frykt og Gørnt, og Tom André Pedersen fra Team Star.
Begge leverte innsatser langt utover det man kan forvente i en tøff, våt og kald løype. Bjørn Håvard hang lenge med i tetgruppen og endte på en 11. plass. Tom André var sterkt delaktig i Team Stars opptrekk for Fredrik Røed Kristiansen i spurten i Sylling. Tilbake til Kors-Valle ble han liggende i et vakum etter tetgruppa, men syklet inn til 12.plass helt på egen hånd. Imponerende!
- Vi er ekstremt fornøyde med årets innsats. Alle i laget leverte solide saker, og det er spesielt hyggelig at debutanten Bjørn gjør et så bra ritt, sier en representant for lagledelsen i Skarstad Frykt og Grønt.
Team Stars stallsjef Håkon Sand er også full av lovord over sin sist ankomne rytter:
- Vi har ventet lenge på Tom André, vel vitende om at han har egenskaper som syklist som passer perfekt inn i laget. Da han satte fart i tetposisjon i svingen inn mot Sylling, visste jeg at den grønne trøya var nære. Det var nesten så jeg fikk en tåre i øyekroken av en sånn innsats av en debutant, sier Team Star-sjefen.

--------------------------------------------------------------------

SLUTTEN FOR ZITA?

At Zita Matbar har flyttet fra sin gamle plass ved Statoil-stasjonen i Lierbyen er nå kjent for de fleste. Men at Team Zita Matbar Sykkelsport ikke hadde en eneste rytter på startstreken i årets Lier Rundt var nesten et sjokk for alle sykkelfans i Lier.
Det har vært merkelig stille rundt det gamle storlaget i hele høst, og spekulasjonene går nå om vi har sett det siste av laget.
- Ingen kommentar, jeg skal på bryllupsreise, sier en blid men ordknapp Stephen Fulford fra sitt advokatkontor i sentrale Drammen.
- Jeg er bekymra, men har fortsatt trua på framtida, sier teameier Hans Petter Engbråten i en kort kommentar.
Vi i Lier Rundt håper så klart at laget neste år er tilbake med flere ryttere.


GODE MINNER: Det er sånn vi ønsker å se Team Zita Matbar Sykkelsport igjen, som den glade kvartetten vi husker fra prologen på Lyngåsbanen i 2006.
--------------------------------------------------------------------

JON PÅ KNE FOR SPONSOREN

Alle syklister som stiller til start har en lokal sponsor i ryggen. Uten støtten fra det lokale næringslivet hadde forutsetningene for gode prestasjoner vært mye dårligere. Lengst nord i dalen har Vangen Mat i det stille bygd opp en sterk tomannsstall, bestående av Jon Thoresen, som debuterte så tidlig som i 2003 i det aller første rittet, og Torbjørn Enger, som vi husker debuterte med brask og bram i prologen i 2008.
Derfor er det ekstra hyggelig når både sponsorer og ryttere viser i ord og handling at de setter pris på hverandre. Torbjørn Enger kunne på banketten dele ut en spesialpris bestående av et gavekort fra Vangen Mat (prisen gikk i år til Henrik Backe Langum, som krysset Torbjørn oppover på den lokale miljølista). Jon Thoresen valgte å vise sin takknemlighet til sin sponsor gjennom å under en av rittets mest intensive faser gå ned på kne i bakken rett utenfor matsenteret. Onde tunger vil ha det til at han i realiteten mistet balansen og falt av sykkelen i motbakken etter spurten, men vi velger heller å tro at han ville vise respekt som en ekte Team Vangen Mat-syklist.

--------------------------------------------------------------------
Resultatliste 2009


--------------------------------------------------------------------
VELDOKUMENTERT RITT
Under finner du noen fotografiske høydepunkter fra årets ritt.


SPREK LONDONBO: Fredrik Røed Kristiansen strekker en arm i været, vel vitende om at hans 89,3 kilo er i bedre form en noensinne.


NUMMER EN OG TO: Allerede før rittet fant Kristian Jacob Jacobsen og Tor Harald Johansen tonen. Er det her de planlegger rittets innspurt?


GRØNT LYS: Tor Harald Johansen med matchende trøye og startnummer.


VÅTT FELT: Sjelden har det vært kaldere på sykkel rundt Lier. Her ser vi feltet på vei inn til Lierbyen for første gang. Rytterne startet med regntøy, som ble lempet inn i følgebiler ved Nordal skole.


TRENGT TRADISJON: Som vanlig var det stopp på Nordal skole. Et herlig syn for alle tilskuere.


GLAD FJELLGEIT Halvor Mørk var i godt humør, til tross for drittvær. Som vanlig var han med helt inn til det siste, og endte i år på fjerdeplass.


SUPPORT: Ole Jakob Strømme Hansen hadde i år med seg sin helt egne heiagjeng i form av Kristin. Det holdt til en sjetteplass


KLASSISKE SYKLER: Nr 25 og 27, Steffen Gausemel Backe og Christian Sola Holberg, sverger til sykler av den gamle gode sorten, fra den tiden da ordet dempegaffel ennå ikke fantes. På sine DBS Intruder fra 1994 syklet de to inn til henholdsvis 15. og 14. plass. Her ser vi de kjempe seg oppover Tronstadbakkene, tett fulgt av Christian Meinseth, som endte på 16. plass.


SEIERSKLAPPEN: En våt og sliten vinner, Tor Harald Johansen, får en velfortjent klapp på magen av nummer to, Kristian Jacob Jacobsen.


TETKVINTETTEN: Når tetgruppa er samlet gjennom Lierbyen vet alle at det blir et spourtoppgjør. I år var det fem stykker som feide forbi Staotoil først av alle - Tor Harald Johansen, Henrik Backe Langun, Kristian Jacob Jacobsen, Halvor Mørk og Fredrik Røed Kristiansen.


SLÅTT PÅ MÅLSTREKEN: Det kan bare være en vinner i Lier Rundt. Er man med i tetstriden helt inn, er det bittert å bli slått, noe som syns tydelig på Kristian Jacob Jacobsen, Halvor Mørk og Fredrik Røed Kristiansen, som kapret de tre plassene bak Tor Harald Johansen. Lengst bak i sivet lurer Henrik Backe Langum, som i år endte på femteplass.


TUNG DAG PÅ JOBB: DOFAs store håp i år som i fjor, Lars Thomas Poppe, stilte til start bedre forberedt enn noensinne. Dessverre hadde han ikke dagen og kjempet seg i mål til en 19. plass.

--------------------------------------------------------------------
HVA
En vakker sykkeltur i det fineste terreng Norge har å by på; Lierdalen. Rittet er et søsterarrangement til det nå tradisjonsrike bakkeløpet Fra Ole Oktan til Bønna

HVOR
Start og mål på Kors Valle (Casa Sørum). Gjennom Lierbyen, Østsideveien til Sylling, Vestsideveien via Tronstad tilbake til Kors Valle. Totalt 37,6 kilometer. Se forøvrig løypekartet og løypeprofilen.

HVORDAN
Samtlige sykler skal være av typen offroad med knastedekk. Racersykler godtas ikke. Hjelm er påbudt. Feltet skal ligge samlet til Åmotvegen, halvveis mellom Lyngås og Sylling. Grønn Trøye til førstemann over spurtstreken ved bussholdeplassen ved Juvet Matsenter (Sylling). Gul Trøye til førstemann i mål. Bankett.

HVEM
Ritter er til for spreke mennesker som elsker sykling og som elsker Lier. Arrangørene forventer et overtall av liunger, men tillater gjestesyklister, da primært feltfyll. Rittet har foreløpig amatørstatus, noe som betyr at tidligere toppsyklister ikke har anledning til å delta.

LØYPEKARTLØYPEPROFIL
Lier Rundt er en nydelig men krevende rundtur. Som løypeprofilen under viser, består løypa av en rekke høydepunkter:
  • 2,7% helning fra e-verket til Lyngås-krysset. Dette strekket sykles i samlet tropp, i rolig tempo. Yndet sted for tissepauser.
  • Spurten i Sylling kommer etter 15,4 km og er 120 m.o.h. Kun 1 km videre når løypa sitt høyeste punkt; 155 m.o.h. i t-krysset ved Grønlund.
  • I Tronstad-bakkene - 1,1 km knallhard motbakke med en snitthelning på respektable 6,6% - sprekker normalt feltet. Henger man med teten hele veien opp, er sjansen for en god plassering stor.
  • Man må likevel ikke ta for lett på Sjåstad-bakkene, rittets lengste bakke i fri fart. De 1,6 km er ikke tilbakelagt før man har passert Passo del Meren - et yndet sted for supportere. Gjennomsnittlig helning: 3,75%.


ARRANGEMENTSKOMITEEN
Lier Rundt er et dugnadsprosjekt som drives av en tre mann sterk arrangementskomite. Vår kjærlighet til sykkelsporten og Lier-dalen gjør at vi hvert år legger ned et ikke ubetydelig antall arbeidstimer for å gi dere - og oss selv - en uforglemmelig opplevelse.
Forøvrig er arrangementskomiteen ansvarlig for gjennomføringen av rittet og er samtidig jury med suveren beslutningsmyndighet.

ARRANGEMENTSKOMITEEN: Halvor Mørk, Steffen Gausemel Backe og Lars Marius Opsal.
Elsker Lier, elsker sykling.

--------------------------------------------------------------------
 

© 2003-2009 Lier Rundt