Lier Rundt

www.LierRundt.noAK PÅ INSPIRASJONSTUR TIL FLANDERN

Lier Rundts dynamiske arrangementskomite har vært på planleggings/teambuildings/treningssamling i selveste den moderne syklingens hjemland Belgia, og LierRundt.no fikk være med!
Lier Grønts spurtkanon og brosteinsekspert, Tormod Moland, var gjestfritt vertskap sammen med sin samboer Inger. Men det var ingen tvil om hvem som spilte hovedrollen: det var AK fra start til mål. Moland fungerte også som sjåfør og kokk under oppholdet. Spesielt utmerket han seg som en engasjert frokostkokk, som nektet AK å gå ut døra før speilegg og minst to toast var fortært. Sjåføregenskapene var det derimot så som så med. Mellom 20 og 30 bilkvelninger i løpet av to dager, samt angivelig det første tilfellet av bilsykhet som har rammet Mørk på 25 år, har ført til at AK allerede ser seg om etter ny sjåfør til neste tur.


Å arrangere Lier Rundt er en helårsjobb, og det er viktig å hente inspirasjon fra ulike arrangementer rundt omkring i sykkelverden. Det var derfor med stor glede to tredeler av Arrangementskomiteen satte seg på flyet til Brussel for å besøke den flamske sykkelklassikeren Ronde van Vlaanderen. Tormod Moland (til høyre), midlertidig sysselsatt med å bli kjent med belgisk folklore, tok hånd om Halvor Mørk (rosa) og Steffen Gausemel Backe under Belgia-oppholdet.


Det første spørsmålet LierRundt.no så seg nødt til å ta opp da vi så at ryktene om Opsals fravær stemte var om AK fortsatt står like sterkt som tidligere. Dette kunne de energisk bekrefte, og alle Liers sykkelentusiaster kan puste lettet ut. Opsal skal de siste ukene ha ligget i knallharde forhandlinger med Gustavsen på Teknisk Etat i Lier Kommune. En periode var det visstnok tomt for Nyco på Grønland på grunn av påkjenningene som tærte på Opsal. Derfor har han fått dispensasjon til å forberede seg til årets ritt i ro og mak.
- Vi har en fin dialog gående med Lier Kommune, men han Gustavsen er vrang altså, legger Gausemel Backe til.
Vi prøver oss med å si at Opsals fravær kanskje medfører mindre mekling for Backe. Dette medfører lett humring, og Backe må medgi at ”Ja, jo, det stemmer nok det”. Før de raskt skynder seg med å si at nettopp denne dynamikken er en av hovedgrunnene til at de fungerer så godt sammen.


UJEVNT: - Dette skulle Opsal ha sett. Hva tror du Gustavsen i Teknisk Etat hadde sagt da?
Arrangementskomiteens Halvor Mørk (grønt) og Steffen Gausemel Backe undersøker brosteinskvaliteten i Koppenberg, den mest fryktede bakken i sagnomsuste Ronde van Vlaanderen med sine 11,6% gjenomsnittlige helning og 22% på sitt bratteste. To dager etter at bildet ble tatt, måtte Thor Hushovd nesten stå av sykkelen der hvor bildet er tatt.At årets tur ble lagt til nettopp Brussel denne spesielle helgen var ikke tilfeldig. Et av de mest prestisjetunge og hardeste endagsrittene for de profesjonelle syklistene, Flandern Rundt, gikk av stabelen denne søndagen. Og med sin gode venn Tormod Moland boende i nabolaget sa det seg egentlig selv.
I tillegg syklet de publikumsrittet dagen før. Våre karer nøyde seg med 75 km i 5 grader og regn, mens de forserte brostein og stupbratte bakker sammen med 10 000 ivrige belgiere. De mest machosistisk anlagte syklet hele proff-løypa på 260 km. Men som AK presiserte: - Lier Rundt er jo bare litt over 3 mil!


FINPUSS FØR START: Ronde van Vlaanderen skjer med helt annet utstyr enn Lier Rundt. Her er det lettrullende racersykler som gjelder. Etter transporten fra Stockholm må Steffen Gausemel Backes nykjøpte sykkel skrus sammen fra topp til tå. En startklar arrangørkollega Halvor Mørk ser utålmodig på.


Formen virket upåklagelig, og de tre liungene hang lekende lett med da selveste Euskatel Euskadi forvillet seg inn i løypa og lå og dro feltet som guttene lå i noen kilometer. Man forstår hvor tøft det er når en brosteinsekspert som Tormod Moland må stå av sykkelen og trille opp det bratteste strekket på den legendariske brosteinsstigningen Kapelmuur.
- Kanskje brostein i Trondstadbakken ikke er noe for meg likevel, kommenterte Moland lakonisk da han endelig kom seg opp.
Om det var nettopp brostein opp den beryktede Trondstadbakken Opsals mange disputter med Teknisk Etat har dreid seg om, ville AK ikke ut med, men at de var ute og inspiserte mangt et brosteinsstrekke under oppholdet kan jo tyde på at de brygger på noe. Årlige nyvinninger har jo kjennetegnet Lier Rundt til nå, så vi prøvde å fritte ut AK, men de smilte bare lurt tilbake.


BRATT OG GLATT: Kapelmuur er selve signaturbakken til Ronde van Vlaanderen. Mang en syklist har sett lyset på toppen. Her vi AKs egen Steffen Gausemel Backe tråkke de siste harde meterne opp til kapellet på toppen.


GULT LYN: Halvor Mørk er regjerende vinner av Lier Rundt, og hadde selvsagt tatt med seg sin gule regnjakke til Flandern. Det gjorde at selv Kapelmuur ble en lek for klatremusa fra Meren.


SAKRALE OMGIVELSER: Deltakerne i Lier Rundt er vant med kirkebakker, men Sjåstad kirke blekner i forhold til kirken på toppen av Kapelmuur.


AK kunne imponert oppsummere at dette var et formidabelt arrangement.
- Å få mange tusen syklister gjennom det her er intet annet enn imponerende og det gir jo inspirasjon til å arrangere sykkelløp. Ingen tvil om det! utbrøt en engasjert Backe ved målgang.


FORNØYD VERT: Tormod tok det rolig i bakkene. - En god vert lar gjesten sykle først opp, var hans kommentar på toppen av Bosberg, den aller siste bakken. - Og Lier Grønts supportere kan bare ta det med ro, jeg kommer til å være i knallform i august!


Under selve rittet hadde våre helter alliert seg med Thor Hushovds belgiske fanklubb. I bussen sammen med disse herlige representantene for belgisk sykkelinteresse, fikk vi sett rytterne hele 5 ganger før avslutningen ble bivånet på pub. Lier Rundt og et entusiastisk AK med vertskap kunne konstatere at nærmere 700.000 mennesker bivånet løpet live ute i løypa.
- Interessen for sykling her i Belgia overgår faktisk det vi ser i forbindelse med Lier Rundt, måtte en oppspilt Mørk medgi.


EKSPERTHJELP: For å få den fulle og hele opplevelsen av proffsyklistenes Ronde van Vlaanderen, hadde Lier Rundt og vertskapet alliert seg med Thor Hushovds belgiske fanklubb. Her ser vi fanklubbsjefen Joske (i norsk jakke!) lede an inn mot start i Brügge, flankert av Tormod Moland med samboer Inger til venstre, og Arrangementskomiteens Halvor Mørk og Steffen Gausemel Backe til høyre. (Foto: Thorfriends.be)KOMMER DE SNART?: Tre spente liunger står langs Brügges brosteinsgater og venter på syklistene. (Foto: Thorfriends.be)


At det bare var trening og seriøsitet som preget samlingen, kan vi avkrefte da AK faktisk ble oppservert bærende på en kasse øl midt i Brussels gater.
- Trening til banketten, var Gausemel Backes korte kommentar.
At det er lov å kose seg selv om man skal prestere på sykkelsetet, er noe de har tro på. Dette var helt klart da Moland tok AK med seg ut på sin lokale østers-restaurant. Riktignok fikk han et bekymret drag over ansiktet etter den siste østersen var fortært og han fikk en melding fra stallkompis Christian Meinseth om at han hadde gått ned hele 12 kg siden disse to besøkte Argentina i januar.
AK smilte mette og fornøyde, og vi kan med stor grad av sikkerhet si at AK står sterkere samlet enn noen sinne, og ikke har de mistet noe av iveren for sykling.

BELGISK STYRKEDRIKK: Arrangementkomiteen er vant til å ta i et tak. Derfor var det naturlig for Steffen Gausemel Backe (til venstre) og Halvor Mørk å ta ølkassa i egne hender på vei gjennom Brussels gater.BELGISK BROSTEIN: Overskyet og brostein så langt øyet kan se. Der har du Flandern Rundt i et nøtteskall.LOKALKUNNSKAP: - Thor må være blant de 20 første over brosteinen her, hvis han skal ha sjanse til å vinne. Thor-fan Joske forklarer AK's Halvor Mørk viktigheten av å henge med i teten allerede tidlig i rittet.... OG DER KOMMER'N: Jaggu hang ikke Thor godt med i brosteinspartiet. Som dere alle vet prøvde han å gå i brudd noen mil før mål, men måtte slippe opp Kapelmuur.Blant Lier Rundt-ryttere er Tormod Moland kjent som kongen av brostein. På dette bildet ser det imidlertid ut som om AK's Steffen Gausemel Backe har skumle hensikter med å ta over den tittelen.HOPP HOPP HOPP: En Euskadi Euskaltel-rytter er i brudd, og Arrangementskomiteen i Lier Rundt heier entusiastisk.VELFORTJENT KOS: Man er ikke i Belgia uten å spise belgiske vafler. To skjeggete AK-medlemmer glefser fornøyde i seg hver sin vaffel i Oudenaarde.KULTURLIV: Verdens fineste plass? Verten Tormod Moland viser stolt fram Brussels Grand Place.


 

© 2003-2008 Lier Rundt